Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

Arne21

7. 8. 2008 13:03
Ke koránu

...je třeba znát historii islámu, hadísy a jejich věrohodnost.Právě proto jsou tak důležité tafsíry (vysvětlení) ke Koránu,...

 

Kristepane a tohle má být přímé slovo boží?!. Co je to propánajána za boha, který potřebuje k pochopení smyslu svého poselství plejády vesvětlovačů (nedokonalých lidských bytostí), kteří si notabene odporují jeden druhému?  Proč je údajně pochopení koránu omezeno jen na arabštinu, když si bůh přeje šířit islám po celém světě?.  Má-li platit navěky, proč není korán nadčasový, tzn. operuje pouze s reáliemy 7 století? Proč všemohoucí bytost nepoužila takovou formu která by  byla jednoznačná a nepřekroutitelná  a zárověň srozumitelná všem? 

Zamyslete se nad tím, pokud vám zbyla špetka zdravého rozumu, přijdete na to že celý korán je snůžka nesmyslů a podvrhů.

0 0
možnosti
O

oooo

7. 8. 2008 12:52
Se učt, se učit, se učit !

HISTORIA MAGISTRA VITAE.

Zamysleme se nad touto větou. Lidstvo bylo schopno se poučit a odsoudit : FAŠIZMUS, RASIZMUS, KOMUNIZMUS. Zkrátka vyvodilo z historické zkušenosti, především z počtu obětí nějaké závěry.

Proč už také nevyvodíme závěry z historické zkušenosti s NÁBOŽENSTVÍM ?

-křižácké války, upalování čarodějnic, kletby, fatvy, osmanské hordy, násilné misijní "pokřenšťanštění" indiánů a afričanů, terorizmus, fatva na básníky (Salman Rushdie) a umělce - vražda Van Gogha, 5000 mrtvých 11. září, tisíce znásilněných chlapců, dívek biskupy v Americe, ... .

Není třeba pokračovat - kdo umí do 5-ti počítat ví, že ne Hitler, ne Stalin, ne Bush, ale NÁBOŽENSTVÍ všech druhů zavraždila v euro-asijsko-americkém prostoru nejvíc lidí. Proč se lidstvo nepoučí a neodsoudí NÁBOŽENSTVÍ ?

0 0
možnosti
RK

McCorner

7. 8. 2008 14:18
Re: Se učt, se učit, se učit !

V Číně, na Kubě, v sev. Korei a dalších zemích odsoudili komunizmus? Těžko můžeš mluvit o lidstvu.

Vraždění indiánů v americe, osidlování austrálie bylo taky kvůli náboženství?

Náboženství je na vině těch událostech stejně jako hry, TV, knihy divadlo můžou za to že někdo půjde a začne střílet do dětí ve škole.

Opravdu si myslíš že když někdo řekne ... chtěl jsem zkust jestli je to opravdu tak snadné ukrást auto stejně jako v GTA ... že za to může hra? Nebo když někdo řekne věříš v jiného Boha musíš zemřít ... je na vině náboženství?

Resp. opravdu si myslíš, že zakázáním náboženství se lidi přestanou vraždit, krást ...?

0 0
možnosti
JM

Hucul

7. 8. 2008 11:48
Mne se hrozne libi...

... jak vysvetlujete verse. Ale kde je to vysvetleni v Koranu? Kde je historicka souvislost nebo pripominka "Tohle doma nezkousejte"? NENI TAM! To jste si pridala VY a tim jste se dopustila hrichu, protoze slovo Koranu se nesmi prekrucovat. 

A neni to jen pro pripady obrany islamu, je to proste agresivni vers. Stejne jako ten, ktery hovori o nabidce mezi zabitim a konverzi, kterou ma muslim ucinit nevericimu.

A co to proboha vymyslite o tom, ze islam se porad jen branil??? On se branil a branil, chudacek maly, a pritom vyvrazdil statisice? On se branil a pritom rozrustal do zemi pravoslavne viry? Nikoli, kdyz se nekdo brani a zaroven roztahuje, pouzivame v cestine slovo UTOCIL. Nebo by se Vam zdalo ok, ze se budu v sebeobrane rozhanet pestmi, zatimco Vas budu vytlacovat z mistnosti nebo tlacit do kouta? Nebyl by to utok? Tak prijedte do Svedska, zkusime to!

0 0
možnosti
O

oooo

7. 8. 2008 12:02
Re: Mne se hrozne libi...

Pravda - třeba Řekové, nebo balkánské národy by mohli dodnes vyprávět, jak se osmanští muslimové "mírumilovně" šířili a šíří dodnes. Prostě jeden velký rozdíl tu je - pro evropany je KAŽDÝ člověk (ať má jakoukoli víru, či nevíru) pořád ČLOVĚKEM. Pro muslima je nevěřící PES, který nemá lidská práva - může se stát plnoprávným člověkem jen pokud přijme islám - to je svoboda volby?

0 0
možnosti
JK

kurzan

7. 8. 2008 11:15
ach jo

Je smutne cist tyto diskuse, ja sice chapu, ze pred 19-ti lety nam byl vzat jeden nepritel a je proto nutne vytvorit si, plne podporovani medii, jineho, ale neprehanime to? Komu z vas nekdy jakkoliv uskodil nejaky muslim? A dalsi otazka, byly jste nekdy v Syrii, ci v Iranu, ktere pokladate za vrchol zla? Ja ano, a prvni vec jenz me v treba prave v Syrii udivila, byl ohromny sok z nepritomnosti jakekoliv diskriminace jinych (zde hlavne krestanskeho) nabozenstvi. Obecne se da rict, ze etablace jinych nabozenskych vyznani uvnitr muslimskych statu byla vzdy o mnoho lepsi nez v evrope. Ostatne i za rozsireni islamu vdecime sami sobe - on se kupodivu nesiril ohnem a mecem ale z 99% dobrovolne - pokud vam neco rika pojem filioque. Slo o rozkol v krestanske cirkvi kdy vyvtal problem jak hodnotit osobnost krista - a nasledne byla vytvorena konstrukce o bozi trojjedinosti (odstavec zacinal prave slovem form;filioque]) - ovsem tato kontrukce nebyla mnohymi narody prijata (severni afrika

0 0
možnosti
JK

kurzan

7. 8. 2008 11:16
Re: ach jo

temer cela, blizky vychod taktez) a rim na to zareagoval zpusobem sobe vlastnim - prohlasil tyto odnoze za herezi - a krestane majici na vyber zda zustat v cirkvi, ktera je jiz nechce ci prejit do cirkve konkurencni, jenz tyto interpretacni problemy nema (Islam je v tomto podstatne snaze pochopitelny), si vybrali jasne. Toliko o tom, kdo nese nejvetis vinu na sireni islamu. A na zaver jeste noticka k tomu proc jsou muslimove povazovani za agresivni nabozenstvi. Posunme se do desateho az ctrnacteho stoleti a uvidime na strane jedne absolutne nevybojny "islamsky stat" ovladajici v te dobe i jeruzalem, ovsem bezne tolerujici jakekoliv poutniky, at jiz zidovske ci krestanske a na strane druhe zapadni evropu resici problem nedostatku pudy, jenz se snazi vyresit zpusobeem anexe novych uzemi. Co nasledovali snad vime vsichni....ale jen pro pripomenuti - po dobiti jeruzalema krestany se zhorsila situace tak ze muslimsti poutnici tam nemohli vubec a krestansti jen s ozbrojenym doprovodem....to

0 0
možnosti
DM

DaM

7. 8. 2008 11:06
Aisho, ...

... na tve vyklady Koranu a dalsi nesmysly ti mohu napsat jen jedno - slepej vidi, hluchej slysi, chromej chodi a blbec tomu veri... Uzivej si islamu plnymi dousky, ale prosim, delej to jinde a ne v CR. Tady jsme na to haklivi...

0 0
možnosti
A

aisha

7. 8. 2008 11:33
Re: Aisho, ...

Trošku tolerance by nezaškodilo, co? Myslím, že si svoji víru mohu prožívat, kde chci...

0 0
možnosti
HU

hilsner_urquell

7. 8. 2008 10:30
Odporujete si

"Tresty za odpadlictví se vztahují v dnešní době k těm, kteří veřejně hanobí islám a Boha. V modernějším pojetí se toto dá přirovnat k vlastizradě, za kterou jsou tresty přísné i mezi nemuslimy" - těžko pak mluvit o svobodě a nedonucování k víře. To srovnání jednoznčně vychází z toho, že pro všechny obyvatele dotyčných zemí je náboženství stejně důležité jako národní zájmy. Bude asi složité zdůvodnit, proč by tomu tak mělo být....

0 0
možnosti
HU

hilsner_urquell

7. 8. 2008 10:35
Re: Odporujete si

nehledě k tomu, že násilím umlčovat jakýkoli názor je ubohostRv

0 0
možnosti
K

Kostihousee

7. 8. 2008 9:33
kazda vira do p*dele dira

kazdy by mel mit svuj usudek a ne pouzivat berlicku jako bible ci koran k tomu aby vedel jak se ma chovat..

nabozenstvi slouzi jen k ovladani lidi, nicemu jinemu..

0 0
možnosti
RK

McCorner

7. 8. 2008 10:57
Re: kazda vira do p*dele dira

A jak víš jak se máš chovat? Předpokládám od rodičů a ti zase od rodičů a ti to mají odkud ... není náhodou naše (evropské) pojetí morálky z Bible?

A co kdyby tě rodiče nenaučili správnému chování ... jak zjistíš jak se máš chovat?

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

7. 8. 2008 7:49
Pravidla?

"Na závěr bych chtěla poznamenat, že Korán je třeba číst celý, nevytrhávat pouze jednotlivé verše" -

A Vy ve svem clanecku delate co?

0 0
možnosti
O

oooo

7. 8. 2008 0:36
Praxe je jiná.

Pamatuji si na jednu televizní besedu s Íránským muslimem žijícím u nás v Brně. Bylo to krátce po pádu dvojčat v Americe. Na několikrát (snad 5x) opakovanou jasnou otázku, zda odsuzuje ty krvavé atentáty nikdy neodpověděl - jen vytáčky, kličky - jako dutý školák u tabule. Takoví jsou praktikující muslimové. Úskoky, lži, přetvářka.

0 0
možnosti
W

wiki5.5

7. 8. 2008 3:15
Re: Praxe je jiná.

to je prave ta katastrofa, ze vsichni argumentuji kolik je "hodnych" muslimu, ale tihle hodni muslimove se nikdy nevyjadri a neodsoudi tech "par" nehodnych (ackoliv ve skutecnosti jich je minimalne hodne set tisic), protoze to by bylo hanobeni asi viry, nebo by z toho mohli byt narknuti a tak mlci a stavaji se proste spoluvinici. At se nedivi, kdyz nenajdou ovahu rict tem "spatnym" ze ti spatni si vykladaji Koran spatne. Pak v tom jedou taky.

0 0
možnosti
RS

Zly_Soused

6. 8. 2008 23:54
Já vás chápu,

že se snažíte Korán a islám vidět z této stránky, protože jinak byste měla asi vntřně problém se s touto vírou ztotožnit.  Celkem vám i věřím, že to zkutečnš takto chápete. Vidíto tak ale i muslimské autority od Maroka po Indonesii? Já myslím, že sama víte, že ne. Vaší chybou je, že se na to díváte pořád naší evropskou optikou.

0 0
možnosti
A

aisha

7. 8. 2008 11:40
Re: Já vás chápu,

No, asi těžko se budu dívat z Marsu, pokud bydlím tady. Ještě jednou zopakuji, popisuju zde  islám ne dle tradic lidí, ne dle činů těch, co ho praktikují na základě těchto tradic...

0 0
možnosti