Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

bathed

27. 7. 2009 15:03
tleskám

ve srovnání s posledním "paskvilem" Lucie Kolářové zde na Blogu, balzám na duši. Tohle je zkrátka důkaz, že se jí a jí podobným nepodaří rozeštvat normálně uvažující lidi, ať už jsou odkuďkoliv a mají takové či onaké vyznání! :-)

0 0
možnosti

Zylbrsztajn

27. 7. 2009 14:39
Zajímavý

Zajímavý. Škoda, žes to napsala takový krátký. Úpadek kultur a civilizací, úpadek vědění, ztráta znalostí a dovedností, to z historie známe. Nějak nám to došlo, když jsme brali ve škole dějepis, a slyšeli o úpadku velkých starověkých civilizací, nebo o ztrátě vyožeností starého Říma v době středověku.

Bohužel, pokud chceme něco vědět o islámské staré civilizaci, nemůžeme se spolehnout na pamatováka z gymplu a musíme si to najít na Wiki (aspoň) a jinde.

Hele, Aišo, ty o tom víš mnohem víc, než tady píšeš. Co kdybys, chvíli místo obhajování burky popsala tenhle kus dějin?

Já sám jsem se kolikrát ptal, kam to všechno zmizelo. Jak to, že kultura, ve které varostl a psal Omar Chajjám je dnes taková násilná a divná? Jak to, že Chalil Džibran, svoje texty napsal v Americe a ne v Libanonu? Proč je takový rozpor mezi tím, jak vidíme islámskou kulturu při návštěvě Blízkého Východu, a tím jak se snaží řada vzdělaných evropských muslimů prezentovat islám jako dobré náboženství?

0 0
možnosti

rooman

11. 7. 2009 17:31
Chyba je v islamu

0 0
možnosti

LucieKamesova

28. 6. 2009 14:30
doporučuji

k přečtení knihu Kde se stala chyba od Bernarda Lewise. Hezky se tímto tématem zaobírá.

A kde že se stala chyba? Zahleděnost do sebe (já jsem nejleší a kdo je víc), zamrznutí Islámu (tak jak je je vše dokonalé ti před námi byli nejlepší a nic víc už nemůže být), Využití pouze poloviny lidského potenciálu - tedy mužů (odsunutí žen k plotnám jako rodičky a jinak nepoužitelné bytosti)

0 0
možnosti

Zylbrsztajn

27. 7. 2009 14:41
Re: doporučuji

OK, to zní logicky. Ale jak a proč ten islám zamrzl (srandovní přirovnání, když v islámských zemích je spíš vedro)? Proč se muslimové najednou zahleděli do sebe?

0 0
možnosti

Plamienka07

26. 6. 2009 15:49
kritické myslenie - koniec islamu

Islam ako taký nemá filozofický rámec, podporujúci vedecké a kritické myslenie a tým aj skúmanie.

Alah nemá rád pochybovačov, môže si urobiť, čo sa mu zachce. nie je viazaný nejakou logikou a už vôbec nie prírodnými zákonmi. pokiaľ slnko vychádza na východe, je to preto, lebo sa to alahovi nechcelo zrušiť. ale zajtra to tak byť nemusí a preto je úplne zbytočné plytvať energiou na skúmanie nejakých fyzikálnych zákonov.

podstatnejšie je neroznevať si alaha a radšej sa starať o to, jak sa dostať do raja.

Nehovoriac o tom, že prípadná podpora kritického myslenia by pripravila islamu rýchly koniec.

0 0
možnosti

admiral666

25. 6. 2009 12:10
trest imamu

za tohle vas ukamenuji.

0 0
možnosti

SID09

25. 6. 2009 14:02
Re: trest imamu

Nejprve bych pogratuloval ke snaze podívat se na věci sebekriticky. Nejsem odborník přes historii, ale myslím, že

muslimská  vzdělanost vycházela  zejména z převzetí řeckých  a arabských vědomostí, částečně i indických a možná i nějakých jiných, samozřejmě, že určité poznatky měli od židů, ba i křesťanů.  Bohužel islám vědění příliš nepřál ( i když vyjímky by se našly ) a místo vzdělání spíš jen šířil svoji víru – to jste ostatně i sama přiznala.To byl počátek rozvoje úpadku vědění. Místo jeho rozvoje se spíš věnoval  dogmatickému  výklad koránu a jeho šíření všemi ostatními prostředky, včetně meče. Všechny ostatní datové souvislosti jsou spíš jen shoda okolností, které nemají bezprostřední vliv na úpadek vědění islámu. Prostě islám nejprve vycucal kde se co dalo, ale dál se nevěnoval výzkumu, ale jen šíření víry poněkud dogmatickými a zkostnatělými vykladači zákona vydávající  příkazy a zákazy. Konec konců na to jste přišla sama.

0 0
možnosti

hippon

22. 6. 2009 17:43
Článek je výborný.

Vždycky ocením každý (nejen) muslimský text, který neplane hněvem vůči "nepřátelům", ale naopak směřuje kritiku do vlastních řad. Co se týče oné "zlaté éry muslimského vědění", přál bych si, aby se každé české a každé evropské děcko ve škole dozvědělo, za co všechno jí naše západní civilizace vděčí. Kdyby se v předmětech jako je matematika, chemie či zeměpis (a samozřejmě i ve společenských vědách) patřičně zmiňoval přínos Arabů a muslimů, mohlo by to aspoň částečně omezit nesmyslné negativní stereotypy. I když i pak by se samozřejmě zase našli mudrci, kteří by (tak jako kdysi Luther) tvrdili, že středověcí muslimští učenci mohli svých poznatků dosáhnout jen proto, že byli ve skutečnosti bezvěrci, islámu nevěřili a následovali jen rozum...:-)

0 0
možnosti

Martin V

23. 6. 2009 17:35
Re: Článek je výborný.

S tou poslední větou by měli pravdu. Třeba v matematice a fyzice, by se mohlo vyzdvihnout jejich balistické výpočty. Chemie - výroba výbušnin a paliva do raket krátkého doletu. Strojírenství - opět vynikající raketový průmysl.

Také by se mohlo vyzdvihnout, za co vše jim současná civilizace vděčí - hrozby teroristickými útoky, teroristické utoky, vraždění rukojmích, je toho celkem dost.R^

0 0
možnosti

Arne21

22. 6. 2009 10:23
Hezké ale zcestné.

Co je předpokladem k vědeckému, společenskému a případně ekonomickému poroku?

Možná se na tomto shodneme a historie mi dává za pravdu, je to svobodná společnost!

Tzn. společnost která dává jednotlivcům možnost rozvíjet a uplatnit své schopnosti.

společnost, kde vládne pluralita názorů a ideí, a to o čemkoliv. Toto bylo hlavním předpokladem vzestupu všech významných civilizací ať už to bylo antické Řecko, Řím,

či v posledních stoletích západ. Co ale nabízí v tomto směru islám? Systém středověkých příkazů a zákazů deklarovaných jako slovo boží s neměnnou platností. Jednu polovinu populace, ženy, odsuzuje do roli domácích.puťek, bez možnosti jakkoli se podílet na společenském pokroku. Vědecké bádání je omezeno na studium koránu případně jiných náboženských textů, který je vydáván za zdroj veškerého vědění. Společenské změny jsou vždy konfrontovány s náboženským tmářstvím.

0 0
možnosti

Arne21

22. 6. 2009 10:24
Re: Hezké ale zcestné.

Ne, islám doopravdy nevytváří dobré prostředí pro jakýkoliv pokrok. Může se stát, že jednou opravdu na zemi islám převládne, díky populační síle, ale takový svět pod vládou islámu nikdy nebude nějakým příjemným místem pro život. Mnohem pravděpodobněji uvrhne zemi do mnohasetletého období temna ve spoločnosti podobné talibanu.

0 0
možnosti

BingoXX

21. 6. 2009 17:14
islámské vědění

bylo jen převzaté a pak rozvíjené, ani ty arabské číslice nejsou arabské ale indické !

0 0
možnosti

incomming_message

21. 6. 2009 20:04
Re: islámské vědění

islámské vědění nikdy neexistovalo, bylo arabské, perské nebo třeba maurské. Narůstající vliv islámu způsobil jeho úpadek ve všech oblastech, jak odborných, tak geografických.

0 0
možnosti

IoannesBaptist

21. 6. 2009 16:41
Máte pocit,

že současná západní věda nás vede k tomu nejlepšímu z možných světů? Já už docela dlouho ne...

0 0
možnosti

Martin V

21. 6. 2009 16:45
Re: Máte pocit,

A máte pocit, že muslimové žijí v tom lepším světě? Že je jejich víra vede do lepších a šťastnějších zítřků?

Kdyby ano, tak proč se nám cpou a nezůstávají doma?

0 0
možnosti