Já jsem muslim, ty jsi muslim... Jsi???

8. 01. 2009 16:45:00
sunnita, ší'ita, súfista, wahabista,.... A není to jedno?
typický obrázek ší'itu,
typický obrázek ší'itu, "den ašura"(viz text)

Jak jsem již několikrát psala, tak se řadím k sunnitským muslimům, což mimo jiné znamená, že neschvaluji a neuznávám některé praktiky patřící do kategorie ši'a. Ale teď už k tomu, kdy a proč vzniklo toto dělení na: "Já jsem ší'a muslim - já jsem sunnita". A o tom, jaké jsou hlavní rozdíly v praktikování naší víry, i víra samotná.

Důvodem počátečních rozepří bylo rozdílné chápání v tom, kdo má vést ummu (muslimskou obec) po Muhammadově smrti. On sám se k tomu nikdy přesně nevyjádřil, což dalo široký prostor pro různé interpretace. My sunnité z toho vyvozujeme, že tím dal prostor pro svobodnou volbu některého ze svých společníků. Kdy příštího následovníka má vybrat sama umma. Tak se i stalo a prvním chalífou se stal nejlepší přítel Muhammada - Abu Bakr, který ho mimo jiné jako jediný směl doprovázet při odchodu z Mekky či byl pověřen vedením modlitby místo Proroka.

Nicméně i ŠÍ'ITÉ mají své důkazy pro tvrzení, že následovníkem má být bratranec a zeť Muhammada, a tím byl Ali Ibn Abi Talib (odtud jiný název pro šíïty- strana Alího), poté by měl chalifát přecházet na jeho potomky. Důkazem má být hadís vyřčený při poslední pouti Proroka do Mekky (hadždžd), který uznávají obě strany, ale rozdíl je právě v interpretaci.

Tak či tak - zatímco pro nás sunnity tím Muhammad prokazoval značnou náklonost Alímu. Pro ší'ity tím prohlásil, kdo má být následovníkem. A nejen to, důkazy Alího vyjímečnosti hledají i v Koránu. Ali se nakonec chalífou stal, ale až čtvrtým, čímž předešlé tři chalífy ší'ité neuznávají. Neuznávají ani některé hadísy, naopak vyzdvihují hadísy týkající se Alího a jeho rodiny. Uznávají tím vedení ummy pouze pod vládou potomků Alího a Fatimy (dcera Proroka).

Nejpočetnější ší'itskou skupinou je ši'a dvanácti imámů, kdy nejvyšší autoritou je pro ně v pořadí dvanáctý (tzv. skrytý) imám. Po dobu jeho nepřítomnosti ho nahrazují nejvyšší duchovní, na něž prý přechází božské vedení, včetně neomylnosti a nezhřešitelnosti.

Proud ismá'ílija uznává jako skrytého imáma Ismaila (což byl sedmý imám).

Alawité působící převážně v Syrii, Libanonu tvoří další proud. Projevuje se u nich významný vliv křesťanství, kdy např. mezi jejich nejvýznamnější svátky patří oslava narození Ježíše.

Alevité naproti tomu mají největší pole působnosti v Turecku, mimo jiné nevyžadují zakrývaní vlasů žen.

Dalo by se říci, "na pokraji stojící" proud zajdíja, jejíž členové odmítají neomylnost imámů, včetně odmítání skrytého imáma.

Ší'ité nekonají poutě pouze do Mekky a Medíny, ale i k hrobům svých imámů.

Mezi další rozdíly patří některé části modlitby, kdy ší'a používají k modlitbě kamínek, na který pokládají hlavu. Den Ašura, kterým si připománáme osvobození Mojžíše a "jeho" lidu od faraóna, je pro ší'ity spíše připomínání si smrti Husajna- viz obrázek- (syn Alího, který byl ten den zavražděn u Karbalá). Oslava dne, kdy měl Muhammad oznámit Alího svým nástupcem, schvalování dočasného manželství , taqiyah,...

Nechme teď ší'ity stranou, a podívejme se na sunnitský islám. SUNNITÉ uznávají první čtyři chalífy (Abu Bakr, Umar, Uthman, Ali) jako jediné "správně vedené". Při utváření šari'y došlo k vytvoření 4 hlavních škol islámského práva (madhaby) pojmenovaných dle zakladatelů: Hanafi, Maliky, Šaf'i a Hanbali.

V současné době často zmiňovanou skupinou jsou wahhábisté pokládaní za odnož Hanbalovského madhabu, kteří si zakládají na doslovné interpretaci Koránu. Zakladatelem je Muhammad Ibn Abd al-Wahháb (1703-1792), který vyzýval proti úpadku islámu a návratu k původním pramenům (Korán, sunna), nejvíce stoupenců má v Saudské Arábii, kde je wahhábismus základem státní ideologie.

Podobně a často s rovnítkem je citován salafismus. Salaf jsou nazývány první tři generace muslimů, kteří jsou považováni za hodné následování, protože v té době byl islám ještě oproštěn od novot.

Další rozsáhlou skupinou jsou súfisté. Pro někoho islámská sekta, pro jiné odpadlíci. Někdo je řadí spíše k sunnitům, jiní zase k ší'itům. Podstatou jejich víry je mystika, iracionální poznání Pravdy (Boha), splynutí s Bohem pomocí tancem hudby,...

Co nás muslimy spojuje je víra v jednoho Boha a Muhammada jako Proroka. Tím odpovídám na otázky v diskuzích, zda považuji ší'ity za muslimy. - Ti, kteří uctívají pouze Allaha a uznávají Muhammada jako Proroka, jsou muslimové. Já nikomu do srdíčka nevidím, tak nemohu o nikom prohlásit: "Ty nejsi muslim!"

"...Moje umma se rozdělí na 73 skupin, jen jedna z nich bude v Ráji, .... "

Ale která, co?

Související článek Tomáše

Příští dvojblog bude na téma " hřích a trest".

 

Autor: Aisha Berrouche | čtvrtek 8.1.2009 16:45 | karma článku: 16.71 | přečteno: 2412x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...