Jsi muslim. Lhaní je tvá přirozenost!

20. 12. 2008 8:45:00
Princip taqiyah v praxi. Co toto slovo znamená?

Tento článek vzniká jako reakce na některé diskutující, kteří mě obviňují z praktikování taqiyah, čili z toho, že ve svých článcích vědomě lžu, abych ukázala nepravou tvář islámu.

Co je to taqqiya? Toto slovo znamená "skrývání nebo maskování vlastní víry, názorů, pocitů,... v čase hrozícího nebezpečí či pro záchranu života."

Zakrýt vlastní víru lze pouze v jednom jediném případě, a to pro záchranu života. Jako příklad si uveďme příběh Ammara ibn Yasira, jehož rodiče byli přímo před ním mučeni. Jejich syn před nepřáteli islám popřel kvůli tomu, aby rodiče zachránil. Ti byli ale přesto zabiti, protože islám popřít odmítli. Později mu Prorok řekl, že v podobném případě může svůj čin zopakovat, protože záleží na tom, co je v jeho srdci.

I přesto někteří muslimové tento akt kritizovali a kritizují, a považují takový čin za pokrytectví... (no, je krásné být hrdinou, když nejsem ve stejné situaci). Jen bych chtěla připomenout, že pro záchranu života je např. povoleno jíst i vepřové maso, použít léky s obsahem alkoholu,... Vzpomeňme také sestru druhého chalífy Umara - Fatimu a jejího muže, kteří svou víru před Umarem též skrývali.

Korán mluví takto:

"Na toho, kdo zapře Boha poté, co již uvěřil - kromě toho, kdo byl donucen, zatímco srdce jeho klidné bylo ve víře - a zejména na toho, kdo hruď svou nevíře otevřel, dopadne hněv Boží a pro něj je připraven trest nesmírný," 16/106

Ale... Jak se k takiyah staví šíité? Nabízejí nám další druh, a to takový, který je možno použít nejen pro záchranu života, ale i např pro ukázání té "nejsprávnější" cesty. Odvolávají se na to, že přece záleží na tom, co je v srdci. Jen trochu "zapomínají", že to není pro záchranu života. Nemyslím si, že by to mysleli špatně. Zřejmě opravdu chtějí "jen" zavést lidi na cestu Allaha, ale je správné jít cestou lží? Potřebujeme o islámu lhát? Podle mě ne. Jen tím zase světu ukazují pár temných stránek a dávají důvody pro napadání islámu jako celku. Nikdo se pak nestará: "Á, ty jsi sunnita, tak to jo..."

 

Jsou ale situace, kdy je lhaní povoleno. Prorok povolil lež ve třech případech: ve válce, pro usmíření lidí a při hovoru manžela s manželkou, kdy jí chce potěšit a řekne např., že je nejkrásnější na světě, a naopak.

Dále nám Korán nařizuje, abychom si ověřovali pravdivost toho, co slyšíme, a Muhammad nás v několika hadísech varuje před roznášením lží.

"... je-li lhářem, tedy lež jeho se proti němu obrátí, však hovoří-li pravdu, budete postiženi částí toho, čím vám hrozí. Vždyť Bůh nevede správnou cestou toho, kdo přestupníkem je a lhářem." 40/28

Tak vážení diskutující... Ano, ti, co mě napadají za takiyah. Nepoužíváte NÁHODOU právě vy principy takiyah "ala šia" pro šíření vašich dezinformací o islámu?

 

Autor: Aisha Berrouche | sobota 20.12.2008 8:45 | karma článku: 16.19 | přečteno: 2147x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 433 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...