Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věc: Satanské verše, Salman Rushdie. Žádost: Smrt!

"Tímto dávám na vědomí všem horlivým muslimům na celém světě, že autor knihy s názvem Satanské verše - která byla napsána, vytištěna a publikována jako útok na Islám, Proroka a Korán – jakož i všichni, kdo se podíleli na jejím vydání a jsou zodpovědní za její obsah, jsou odsouzeni k smrti."

Salman Rushdie, spisovatel, který se v muslimském světě nechvalně proslavil knihou Satanské verše, vydané roku 1988. Ve světě literárním se jedná o uznávaného autora několika titulů, za které získává četná ocenění.

"... Mahound si sedá na okraj studny a zašklebí se. "Nabídli mi dohodu." ... "Kdyby náš velký Bůh dovolil - to řekl, dovolil - aby tři, jen tři modly z tří set šedesáti byly hodny uctívání...""Není boha kromě Boha!" volá Bilál. A jeho druhové se připojují. "Alláh." Mahound vypadá rozhořče­ně. "Poslouchali by věřící laskavě Posla?..." (úryvek z knihy)

Salman Rushdie se narodil roku 1947 v muslimské rodině v Bombaji.

 Poté s rodinou přestěhoval nejprve do Pakistánu, později do Velké Británie, od roku 2000 žije v New Yorku. Život mu změnila fatwa ajatolláha (titul nejvyššího šíitského duchovního) Chomejního, která vyzývá muslimy k vykonání trestu smrti na autorovi, jakož i všech, kdo se na vydání knihy podíleli. Důvodem je útok na islám, Proroka a Korán. Autor se musí ukrývat , žádal o ochranu, která mu byla poskytnuta. Proti fatwě se část muslimské obce ohradila. Nicméně zrušit fatwu může pouze sám autor, který je již po smrti (1989), případně někdo stejného postavení, leč zřejmě se do toho nikomu nechce… fatwa stále exituje. „Ortel smrti“ platí…Chomejní byl za své prohlášení několikrát kritizován, a nejenom Západem. Z islámského hlediska mimo jiné za to, že udělil tento trest bez provedení soudu. Další část fatwy hovoří i o těch, kteří se na vydání podíleli. Proč pro ně trest, který se uděluje v některých případech za odpadlictví? Oni muslimové nebyli… 

"...„Žádá Alláha, aby schválil bohyně Lát, Uzzu a Manát. Na oplátku nám zaručuje, že budeme tolerováni a dokonce oficiálně uznáni: na důkaz toho mám být zvolen do rady Džáhilíje. Tak zní dohoda."Peršan Salmán říká: "Je to past. Když půjdeš na horu a vrátíš se s takovým poselstvím, zeptá se, jak jsi to zařídil, že Džibríl přišel právě s tím správným zjevením?..."  (úryvek z knihy)

Jak vznikl název „Satanské verše“ ? Ani mezi muslimy není tento pojem neznámý. Tradice zmiňuje, že část Koránu, kde mělo být patrné uznání dalších božstev (viz úryvek), byla zakrátko změněna s odůvodněním, že tyto verše nesdělil Muhammadovi anděl Džibríl, ale Satan, který se tak pokusil dostat do Koránu verše zfalšované. Nicméně na „chybu“ se přišlo, a verše se do Koránu nedostaly

 Uvažovali jste o al-Lát a al-´Uzzá,a Manát, té třetí, jiné? Vy syny byste měli mít a On pouze dcery?   53/19-21  

Existuje několik názorů. Jeden z nich zmiňuje, že satanské verše byly opravdu Muhammadovi nadiktovány a poté andělem Džibrílem (který diktoval celý Korán) uvedeny na pravou míru. Jiný názor říká, že Prorokovi nic takového nadiktováno nebylo a celá aféra je pouze vykonstruovaná ze stran nepřátel islámu, či že se Muhammad snažil tímto krokem získat na svou stranu lid, který tato božstva uctíval. Poté si měl uvědomit chybu a verš odvolat s odkazem na satana. Ať tak či tak, verše v Koránu nejsou, a Korán zůstal uchráněn.

 "...Bude moci říci, že jsi šarlatán, podvodník." Mahound potřásá hlavou. "Víš Salmane, že jsem se naučil, jak poslouchat. To není obyčejné naslouchání, je to také vlastně takové ptaní. Když Džibríl přijde, jako by věděl, co mám na srdci. Většinou se mi zdá, jako by přicházel z mého srdce: z těch nejhlubších míst v mém nitru, z mé duše..." (úryvek z knihy)

  Můj názor na knihu je ten, že kniha je urážlivá (i přes změnu jmen je zcela patrné, koho se určité pasáže týkají), stejně jako „populární“ karikatury Proroka, ale…. Nikoho bych pro to k smrti neodsuzovala, neorganizovala bych (ani bych se neúčastnila protestních akcí typu „pálíme vlajky, ničíme ambasády,…) Naopak si myslím, že každý takový případ se dá využít k prezentování islámu, k větší osvětě a vzdělávání i mezi samotnými muslimy. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, co pro muslimy znamená Muhammad, existuje hadís říkající, že ze všech lidí máme nejvíce milovat právě Muhammada. Představte si, že by někdo „očerňoval vám nejmilejší bytost. Otázkou je, zda by měla být takto postihována literární činnost třebaže vyjadřující vlastní názor či promítající satiru (jak prý bylo použito i v případě Satanských veršů).

Vydání fatwy nebylo dle mého názoru správné. Nutno zdůraznit, že Chomejní reprezentuje šíitský směr islámu, s kterým se neztotožňuji. Titul ajatolláh je v šíitských kruzích velmi vysoko hodnocen, přesto věřím, že se najde někdo, kdo fatwu zruší. Co ještě např. Chomejní prohlásil čtěte zde 

"...Stojí před sochami Tří a oznamuje zrušení veršů, které mu našeptal do ucha Šajtán. Tyto verše jsou vypovězeny z opravdové recitace, z al-Qur'ánu. Nové verše hřmí na jejich místě. "Vy syny byste chtěli mít a On pouze dcery?" přednáší Mahound. "To vskutku rozdělení by bylo nerovné." "Ony nejsou nic než jména, která jste si vy a vaši otcové vysnili a o nichž neseslal Bůh žádné zplnomocnění..."  (úryvek z knihy) 

Autor: Lenka Najmanová | pondělí 3.11.2008 14:00 | karma článku: 16,75 | přečteno: 3036x
  • Další články autora

Lenka Najmanová

Pozor, pozor!!! Skrytá islamizace!!!

z uvedených důkazů je zřejmé, že islamizace nazačala až v posledních letech. Ale daleko, daleko dříve...

26.5.2011 v 8:01 | Karma: 21,18 | Přečteno: 3103x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Tě zabiju aneb škoda rány, která padne vedle

nestatisticky o domácím násilí ve světě muslimském i nemuslimském a různé metody jeho řešení a neřešení.

18.5.2011 v 14:12 | Karma: 14,08 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Žena v islámu napříč historií

Z jedné (samozřejmě té protiislámské) strany zaznívají hlasy o utlačované chudince nemající žádná práva. Druhá strana naproti tomu hlásá svobodu a rovnocenost muslimských žen. Jak to tedy je a jak to bylo?

12.5.2011 v 8:04 | Karma: 17,18 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Vousáč, který změnil svět

A změnil ho všem; nemuslimům, ale i nám muslimům. K lepšímu? To těžko...Svět přišel o pocit bezpečí. Muslimové dostali nálepku teroristů. Je ještě šance na změnu? Prý naděje umírá poslední, ale...

4.5.2011 v 9:01 | Karma: 15,63 | Přečteno: 1664x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Jsem muslimská fundamentalistická wahabistka...(?)

Na internetu (i zde na blogu) se dá najít spousta zajímavých věcí důležitých pro muslimy. Jak naladit arabskou televizi. Kde nakoupit halal maso. Ale třeba i to, jak se správně zařadit.

26.4.2011 v 17:16 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování výbuchu ve Vrběticích bylo extrémně rozsáhlé a náročné, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...