Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie v islámu? Blbost!?

vztah mezi vírou, náboženstvím, právem a politikou v islámu

Dnešní blog začnu citací "jedné středověké knihy". Ti, co nemají tyto knihy rádi, jistě prominou :)

"A říkají kočovní Arabové: „Uvěřili jsme!“ Rci: „Neuvěřili jste! Spíše řekněte: ,Přistoupili jsme k islámu!', neboť víra ještě nevešla do srdcí vašich. Budete-li poslouchat Boha a posla Jeho, On věru nedopustí, aby ztratilo se něco ze skutků vašich, vždyť Bůh je odpouštějící, slitovný!“ 49/14

Tento verš Koránu jasně ukazuje na rozdíl mezi vírou a pouhou příslušností  k nějakému systému, v tomto případě islámu.

Muslimové jsou často kritizováni, že nebyli a nejsou schopni oddělit náboženství od práva a politického života. Naopak muslimové si právě na tomto tvrzení přímo zakládají, protože tato neoddělitelnost je známkou komplexnosti islámu jako celku, kde vše je řízeno Božským vedením, kdy víra je úzce propojena se zákonodárstvím, čímž nedochází (nebo by nemělo docházet) k rozporům mezi praktikováním víry zákonům daného státu. Problém nastává, pokud se někdo s danou vírou neztotožní. Víru vám nikdo do hlavy "nenatluče", ale zákony je třeba respektovat stejně tady, jako třeba v Íránu.

Pokud se podíváme do historie před příchodem islámu, uvidíme arabské kmeny soupeřící mezi sebou, držíce se tradic,... To bylo islámem změněno. Během krátkého působení Muhammada se začal formovat právní systém, došlo k zásadním změnám. Jako prvotní zdroj se samozřejmě bral Korán, jako slovo Boží, následován slovy a činy Proroka (sunna), který jednal dle Božího vnuknutí. Pokud se podíváme do historie mladší, uvidíme formování islámského práva šari'a (bezpečná cesta), cesta, kterou ukazuje Bůh národům, souhrn Božského řádu přikázaného lidstvu. V podrobných rozpracování se šari'a stává vyčerpávající soustavou zákonů (obor zabývající se islámským právem= fiqh). Zde (Cesta k prameni) je možno najít více informací k tomuto tématu.

Islám pokrývá celou oblast vztahů člověka k Bohu a druhým lidem. Prostupuje celý způsob života (ochrana lidského života před narozením, stanovuje pravidla při narození člověka, stejně tak pravidla pohřbu)

Muslimové věří, že každý se rodí ve stavu tzv. fitry, kdy má v sobě "zakořeněnou" víru v jednoho Boha, a vlivem působení prostředí se tato víra upevňuje, případně je potlačována.

Pokud se podíváme zpět na příslušný verš, je dle mě potřeba rozlišit islám-víra a islám-systém. S tím, že existuje velmi úzká vazba mezi oběma pojmy. Do jaké míry je od sebe oba pojmy oddělit, toť otázka. Snazší to má ten, kdo se s vírou ztotožňuje, pro něj je slovo Boží zákonem. Naopak muslim "z donucení" může brát takový zákon jako velmi nepříjemný a nevyhovující. Ale jak již bylo řečeno, zákony je třeba dodržovat. Co nadělá takový muslim ve státě, kde se neřídí šari'ou a  jdou např. i proti? Může se odstěhovat, může respektovat místní zákon, může ho i nerespektovat, za což bude zřejmě potrestán. Stejně tak za nerespektování zákonů v muslimské zemi může přijít trest...

Také je třeba podoknout, že nikde neplatí šari'a ve svém plném znění, vždy se do Božského zákony různou měrou mísí i zákony lidské, včetně tradic jednotlivých států.

Demokracie a islám

Pokud přijmeme to, že šari'a je soubor zákonů daných Bohem, tudíž nejlepší možné, pak nebudeme chtít vládu lidí (demokracie). Lidé jsou omylní, Bůh nikoli. Znovu ale opakuji, že šari'a nikde 100% neplatí, proto se vždy do zákonodárství prvky demokracie dostanou. Otázkou zůstává, zda zásah do zákonů daných Bohem, je správný. Řekla bych, že většina muslimů v tom má jasno, a proto usilují, nebo by měli usilovat o zavedení šari'i v co největším možném měřítku. Právě slovíčko "možném" pokládám za důležité. Podle mě lidé nejsou na toto připraveni, a to včetně muslimů. Pokud nebude zaručeno, že uplatňování práva bude stejné pro všechny obyvatele daného státu, pokud nebude zabráněno zneužívání, a pokud se islámské právo neodprostí od tradic, pak takové zavádění nemá smysl může být velmi nebezpečné.

V souvislosti s demokracií bych se ráda zmínila o pojmu šura (šúrá), které zahrnuje pojmy jako konzultace, diskuze, porady, jak hovoří např. verš 42/38

"a pro ty, kdož Pánu svému odpovídají a modlitby své dodržují a záležitosti své na základě porady mezi sebou vyřizují a z toho, co jsme jim uštědřili, rozdávají..."

Poněkud překvapivě asi vyzní, že šúrá je součást islámského práva i v takové Saudské Arabii. Skládá ze z jedné "hlavy" a 90 členů, kteří musí být starší 30 let, saudskoarabské národnosti a známí jako čestní (zdroj Human Rights in Islam and Their Applications in the Kingdom of SA), svoje názory konzultují s radou ministrů a králem.

Ideální stav by měl zřejmě vypadat takto: Na nejvyšším místě - Allah, nejvyšší soudní moc přísluší chalífům (dohled nad dodržováním uznaných islámských norem, spojují duchovní a světskou moc), ti ji svěřují soudcům. Soudce je jmenován vladařem či místní správou (řídí se šari'ou).

Muhammad nám řekl: „Nechal jsem pro vás to, co kdybyste dodržovali, tak nikdy nezbloudíte. Boží knihu a moji cestu.“

související článek Tomáše

V příštím tématu se podíváme na náboženskou svobodu.

Autor: Lenka Najmanová | pátek 3.10.2008 20:30 | karma článku: 12,87 | přečteno: 1915x
  • Další články autora

Lenka Najmanová

Pozor, pozor!!! Skrytá islamizace!!!

z uvedených důkazů je zřejmé, že islamizace nazačala až v posledních letech. Ale daleko, daleko dříve...

26.5.2011 v 8:01 | Karma: 21,18 | Přečteno: 3103x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Tě zabiju aneb škoda rány, která padne vedle

nestatisticky o domácím násilí ve světě muslimském i nemuslimském a různé metody jeho řešení a neřešení.

18.5.2011 v 14:12 | Karma: 14,08 | Přečteno: 2372x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Žena v islámu napříč historií

Z jedné (samozřejmě té protiislámské) strany zaznívají hlasy o utlačované chudince nemající žádná práva. Druhá strana naproti tomu hlásá svobodu a rovnocenost muslimských žen. Jak to tedy je a jak to bylo?

12.5.2011 v 8:04 | Karma: 17,18 | Přečteno: 2345x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Vousáč, který změnil svět

A změnil ho všem; nemuslimům, ale i nám muslimům. K lepšímu? To těžko...Svět přišel o pocit bezpečí. Muslimové dostali nálepku teroristů. Je ještě šance na změnu? Prý naděje umírá poslední, ale...

4.5.2011 v 9:01 | Karma: 15,63 | Přečteno: 1664x | Diskuse| Ostatní

Lenka Najmanová

Jsem muslimská fundamentalistická wahabistka...(?)

Na internetu (i zde na blogu) se dá najít spousta zajímavých věcí důležitých pro muslimy. Jak naladit arabskou televizi. Kde nakoupit halal maso. Ale třeba i to, jak se správně zařadit.

26.4.2011 v 17:16 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...